Tutorial : Wallpaper untuk desktop

2:35 PM


Assalamualaikum, ayuh bertutorial !



1) Bukak lahh korang punye photoshop k ?

2) Pilih File ----> New


*Salah Width ngan Height kat gambar nie, ikut yang bawah nie k ?


  • Width : 1200pixels
  • Height : 700pixels


3) Masukkan background korang k ?
     File ---> Open ---> Pilih background korang nak


4) Bila dah bukak background, korang tekan Ctrl A ---> Ctrl C lps tu bukak balik dekat background transparent tu paste kat situ. Tekan Ctrl V k ?


Jadi lahh mcm nie, kalau korang nak buat warna pun boleh. Just sebelum korang tekan ok masa masukkan width ngan height tu ade background korang pilih yang colour. Tgk sini



5) Okay sambung lps korang dah masukkan background. Korang masukkan lahh pape yang korang nak letak kat desktop tu. Kalau Qiela letak gambar yang menarik. Hee sejuk mata memandang kan ?

So jadi lahh mcm nie k ? :)


Hiaskan secantik mana yang korang nak. Senang je kan ? So now save as k ? Lps tu dah boleh letak dah !

6) Right click dekat desktop korang, lps tu personalize kan pegi dekat desktop background and cari gambar yg korang save tadi. So jadi lahh ginie k ?



Taaadaaaa, dah jadi ! Hope membantu. Lps nie Qiela nak try tukar icon desktop jadi lawa. Nantikan okayy. InsyaAllah. Selamat mencuba. :)

You Might Also Like

0 COMMENT

feel free to drop a comment?
will be appriciated! :D